poniedziałek, 15 lipca 2013

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem

Witajcie:)
W tygodniu często mamy mało czasu na gotowanie. Mimo to nie wyobrażamy sobie codziennie jadać gotowych dań. Dlatego też zawsze staramy się przygotowywać szybkie i zdrowe dania obiadowe. Dzisiaj proponujemy Wam pełnoziarnisty makaron z sosem, który możecie przygotować na dwa sposoby: prosto z patelni lub zapiekany. Jest to zdrowa alternatywa dla wszystkich wysokokalorycznych zapiekanek. Danie jest delikatne, dlatego możecie dodać więcej ostrych przypraw.Osoby, które nie przejmują się dietami mogą zapiekankę dodatkowo posypać po wierzchu tartym żółtym serem:) Przepis pochodzi z książki "Lekka kuchnia polska".

Składniki (dla 6 osób):
500g pełnoziarnistego makaronu penne
300g szynki
2 cebule
puszka groszku konserwowego
szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy
ostra papryka, pieprz, sól, oregano


Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu - nasz był al dente.

2. Cebulę pokrój w plasterki, podsmaż je na łyżce oliwy, dodaj szynkę pokrojoną w paski i odsączony groszek. Wlej jogurt i szybko wymieszaj, żeby się nie zważył. Duś całość przez kilka minut, dopraw do smaku - u nas 1,5 łyżeczki papryki, dwie szczypty soli, pieprz i dwie gałązki świeżego oregano.

3. Makaron wymieszaj z sosem. W tym miejscu są dwie opcje: 1. Podawaj tak przygotowany makaron na talerzach; 2. Przełóż całość do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, skrop po wierzchu oliwą (jeżeli lubisz wilgotne zapiekanki dodaj jeszcze pół szklanki jogurtu naturalnego przed pieczeniem i dokładnie wymieszaj) i zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe. Dodałabym trochę sosu chilli, żeby nadać daniu pikanterii. Moja ocena: 8/10.

Julka: Fajny pomysł dla osób lubiących zapiekanki makaronowe. Ja dodałabym jeszcze kukurydzę i czosnek. Moja ocena: 8/10.

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter